Neuškodí si jednou za čas dát pauzu od masa. A s variantou hlívy neuděláte určitě chybu. Je to velmi chutná houba a taky pravděpodobně nejzdravější. Je přímo nabitá vitamíny a minerály. Snižuje krevní tlak, riziko rakoviny, cholesterol a cukr v krvi. Působí proti viru, bakteriím, plísním, kožním onemocněním ba i bradavicím. A hlavně nemůžeme opět zapomenout na antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí.
Na guláš potřebuejeme:
- 300 gramů hlívy ústřičné,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžíce slunečnicového oleje,
- 1 lžička drceného kmínu,
- 1 lžička sladké papriky,
- 1 chilli paprička,
- 100 gramů rajčatového protlaku,
- 300 ml zeleninového vývaru,
- 1 lžička třtinového cukru,
- sůl, pepř.
Postup: cibulku si nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Hlívu nakrájíme na proužky. V hrnci si rozehřejeme olej a potom na něm dozlatova orestujeme cibulku s česnekem. Potom přidáme hlívu a opět chvilku restujeme. Přisypeme kmín, papriku, chilli, sůl, pepř a rajský protlak. Promícháme a zalijeme vývarem. Necháme na mírném plameni vařit cca 20 minut. Nakonec přidáme třtinový cukr a dochutíme.
Jako výborná příloha je pohanka, kterou si uvaříme v zeleninovém vývaru podle návodu na obalu. Dozdobit můžeme nasekanou pažitkou. A co by to byl gulášek bez pivíčka?