Moje nejoblíbenější ryba je bez pochyby losos. A úplně nejraději ho mám bez tepelné úpravy, kdy si opravdu vychutnám jeho lahodnou chuť a zachovám tak, veškeré vitaminy. Už jsem zveřejnila recept na tataráček z lososa, ale jeho konkurentem je gravlax z lososa a červené řepy.
Recept:
- 300 gramů čerstvého lososa,
- 1 menší červená řepa,
- 50 gramů soli,
- 50 gramů třtinového cukru,
- 50 gramů kopru,
- 1 nadrcený bobkový list,
- sůl a pepř.
Na dokončení:
- trocha kopru,
- olivový olej,
- citrónová kůra,
- creme fraiche.
Postup
Lososa si nejprve očistím od kůže. Řepu nahrubo nastrouhám a smíchám s ostatními přísadami. Připravím si potravinářskou fólii, na kterou dám trochu směsi, po té očištěného lososa a opět ho zasypu zbytkem té směsi, tak aby byl celý marinovaný. Celé ho tak zabalím ve fólii a nechám přes noc, nejlépe tak dva dny marinovat v ledničce.
Servírování
Lososa očistím od marinády a poté si ho nakrájím na tenké plátky, které zaroluji do tvaru růžiček. Na talíři udělám spirálu z olivového oleje a posypu koprem. Potom na talíř dám růžičky z lososa, vedle kterých udělám bobíky z creme fraiche. Celé to zastrouhám kůrou z citrónu.
Teď už nic nebrání tomu, vychutnat si tento gastronomický zážitek.