Právě si prohlížíte Cuketová polévka

Cuketová polévka

Poprvé jsme si zasadili cuketu, a protože nejsme žádní troškaři hned jsme jich tam nasázeli rovnou 12. A už to začíná, sklízení jedné cukety za druhou a vymýšlení co vše je možné z nich uvařit.

Moje nejoblíbenější zpracování je na bábovku, do různých zeleninových směsí nebo jako bramboráčky a matjesy ale co dál.. Projela jsem internet a mezi několika recepty mě hned zaujala cuketová polévka.

Přizpůsobila jsem ji vlastním chutím a výsledek je bomba. I s přípravou zabere celý recept 30 minut. A co je na to teda potřeba:

  • 650 gramů cukety,
  • 0,5 litru vývaru (já použila hovězí, ale je to jenom o vaší chuti),
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce oleje,
  • 2 lžíce bazalky,
  • 100 ml smetany na vaření,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. cuketu oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky a oloupeme si česnek, který prolisujeme.
  2. Do hrnce si dáme rozehřát olej a potom do něj vsypeme cuketu, česnek, bazalku a osolíme. Necháme to asi 5 minut probublávat, dokud cuketa nepustí šťávu.
  3. Poté vlijeme vývar a opepříme. Nyní to necháme 10 minut vařit pod pokličkou.
  4. Po uplynulém čase polévku odstavíme a rozmixujeme. Já tam záměrně nechávám pár kousků, aby bylo do čeho kousnout.
  5. V posledním kroku přilijeme smetanu, promícháme a můžeme servírovat.

Typ na servírování:

Při loupání cukety jsem si nastrouhala několik plátků na ozdobu talíře. Ze dvou plátků jsem udělala takové růžičky, které jsem na okrajích spálila nad plynových sporákem (Případně dbejte zvýšené opatrnosti). A protože máme rádi pikantní jídla posypala jsem to chilli vločkami.

Napsat komentář