Recept na jednoduchý a velmi chutný chléb z domácí pekárny, který když si upečete, už nebudete chtít ten z obchodu.
Co budeme potřebovat:
- 300 gramů žitné mouky,
- 300 gramů hladké špaldové mouky (můžete použít i obyčejnou, my raději používáme tuhle, protože je plná vitamínů, vlákniny a zasytí nás na delší dobu oproti pšeničné mouce, která je bez výživových hodnot, a tudíž jste za chvilku zase hladový),
- 4 lžíce kmínu,
- 3 lžíce lněných semínek (můžete vynechat)
- hrst slunečnicových semínek (lze nahradit jakýmikoliv semínky),
- 1 lžíce třtinového cukru (nebo bílého),
- 1 lžíce soli,
- 1 pytlík sušeného droždí,
- 2 lžíce oleje,
- 2 lžíce octa,
- 200 ml vlažného mléka,
- 250 ml vlažné vody.
Všechny ingredience dáme do domácí pekárny. Já postupuji podle seznamu, abych na něco nezapomněla.
Potom už si zvolíme program na naší pekárně, u nás peču na normální a doba pečení je 3 hodiny.
Můj chléb na fotce je dělaný z polovičního množství.
Dobrou chuť