Právě si prohlížíte Gulášek z hlívy

Gulášek z hlívy

Neuškodí si jednou za čas dát pauzu od masa. A s variantou hlívy neuděláte určitě chybu. Je to velmi chutná houba a taky pravděpodobně nejzdravější. Je přímo nabitá vitamíny a minerály. Snižuje krevní tlak, riziko rakoviny, cholesterol a cukr v krvi. Působí proti viru, bakteriím, plísním, kožním onemocněním ba i bradavicím. A hlavně nemůžeme opět zapomenout na antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí.

Na guláš potřebuejeme:

  • 300 gramů hlívy ústřičné,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžíce slunečnicového oleje,
  • 1 lžička drceného kmínu,
  • 1 lžička sladké papriky,
  • 1 chilli paprička,
  • 100 gramů rajčatového protlaku,
  • 300 ml zeleninového vývaru,
  • 1 lžička třtinového cukru,
  • sůl, pepř.

Postup: cibulku si nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Hlívu nakrájíme na proužky. V hrnci si rozehřejeme olej a potom na něm dozlatova orestujeme cibulku s česnekem. Potom přidáme hlívu a opět chvilku restujeme. Přisypeme kmín, papriku, chilli, sůl, pepř a rajský protlak. Promícháme a zalijeme vývarem. Necháme na mírném plameni vařit cca 20 minut. Nakonec přidáme třtinový cukr a dochutíme.

Jako výborná příloha je pohanka, kterou si uvaříme v zeleninovém vývaru podle návodu na obalu. Dozdobit můžeme nasekanou pažitkou. A co by to byl gulášek bez pivíčka?

Napsat komentář