Právě si prohlížíte Hamburger s domácí bulkou a dýňovými hranolky

Hamburger s domácí bulkou a dýňovými hranolky

Miluju hamburgery, ale dokud jsem si nezačala dělat vlastní housku, nevěděla jsem, co je to pravá láska. Vlastně bych řekla, že je to jedna ze dvou nejdůležitějších věcí, jak vystřelit ten nejlepší hambáč.

No, a protože je podzim, sezóna dýní, je jasné, jaká k nim bude příloha. I když já si k tomu dělám i pár klasických bramborových, aby to pro mě bylo vyvážené.

Jako první se vrhnu na hamburgerové bulky:

Těsto na bulky:

  • 500 gramů hladké špaldové mouky,
  • 35 gramů třtinového cukru,
  • 15 gramů soli,
  • 1 vejce + vejce na potření,
  • 65 gramů másla,
  • 250 ml vlažného mléka,
  • 7 gramů sušeného droždí,
  • 1 lžíce sezamových semínek.

Všechny ingredience kromě sezamu podle pořadí výše dám do domácí pekárny a nastavím si program těsto.

Hotové těsto rozdělím na 8 kousků a z těch vytvaruji bochánky, které dám na plech. Nechám těsto cca půl hodiny na teplém místě odležet, potom namažu zbylým vejcem a posypu sezamem. Nakonec přendám do trouby k hranolkům a peču 15 minut.

Bulky vyndám z trouby a nechám ještě 10 minut před rozkrojením odpočinout.

Hranolky z dýně a brambor:

  • 1 menší dýně hokaido,
  • 300 gramů brambor,
  • olivový olej,
  • sůl, pepř,
  • hrst snítek tymiánu.

První si očistím houbičkou brambory i dýní, kterou připravuji ve slupce. Dýni si vydlabu a krájím na velikost hranolků. Očištěné brambory také neloupu a krájím na osminky (záleží na velikosti brambor).

Přendám na plech vyložený pečícím papírem. Zakapu olivovým olejem, osolím, opepřím a přidám tymián. Celé to rukou pořádně promíchám. Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.

Hamburgery

  • 1000 gramů kvalitního hovězího masa,
  • sůl, pepř.

Maso podle chuti osolím a opepřím. Poté si vytvaruji 8 stejných placek, které můžeme udělat na grilu nebo na pánvi.

Aby byl hamburger kompletní přidává se zelenina, sýry a omáčky. Myslím, že to je na chuti každého a taky toho, co zrovna máme v lednici. Já tyhle hambáče dělám s naší oblíbenou italskou kombinací:

  • 2x mozzarella,
  • 1x velké hamburgerové rajče (je ze zahrádky a nevím název odrůdy),
  • 1x červená cibule,
  • hrst listů bazalky,
  • 8 plátků ledového salátu,
  • 8 lžiček tatarky,
  • 8 lžiček srirachy (chilli omáčka), můžeme nahradit kečupem.

Nakonec všechno zkompletuji. A malá poznámka autorky, mějte po ruce papírové ubrousky. Enjoy!

Napsat komentář