Právě si prohlížíte Indické butter chicken

Indické butter chicken

Tak tohle jídlo nejde si neoblíbit. Když jsem pracovala v Londýně jedna z mých mnoha prací byla také „servírka“ v indické restauraci Mala Restaurant. Práce tam mě moc bavila a jeden z hlavních důvodů bylo právě jejich jídlo. Každý večer jsem se těšila na konec šichty a výbornou večeři na účet podniku. Není divu, že sem tam přibrala několik kilo a vrátila se do ČR pěkně kyprá. Nicméně tenhle recept mi ty časy připomenul a patří mezi mé oblíbené.

Věřím, že i vy si ho zařadíte do jídelníčku, který obohatí svojí pestrostí. Ale upozorňuji, že pro jeho jedinečnou chuť je důležité zachovat všechno koření. Zejména římský kmín, který je pro indickou kuchyni specifický. Má i zdravé účinky pro tělo jako je nadýmání, plynatost, zažívací potíže. Zlepší prokrvení a chuť k jídlu. A co na tento recept pro 4 lidi budeme vlastně potřebovat:

  • 500 gramů kuřecích prsou,
  • 2 lžičky kurkumy,
  • 1 kus cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžičky zázvoru (může být i sušený),
  • 2 lžičky římského kmínu,
  • 1 lžíce koření garam masala (také velmi důležité),
  • 1/2 lžičky skořice,
  • 4 lžíce másla,
  • 400 gramů plechovky loupaných rajčat,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • sůl, pepř podle chuti.

Postup přípravy:

  • kuřecí prsa nakrájíme na proužky cca 1×2 cm. Okořeníme 1 lžičku kurkumy, solí, pepřem, promícháme a necháme odpočinout.
  • Mezitím si nakrájíme na kostičky cibuli a prolisujeme česnek. Přendáme do mističky, kam přidáme zázvor, římský kmín, garam masalu, skořici a druhou lžičku kurkumy.
  • Na pánvi si rozehřejeme 2 lžíce másla a zprudka na něm orestujeme kuřecí prsa. Hotová prsíčka vrátíme zpátky do misky.
  • Na pánev dáme opět 2 lžíce másla a po rozpuštění tam vysypeme mističku s cibulí, česnekem a kořením. Stále mícháme, dokud se nám koření nerozvoní po kuchyni.
  • V poslední řadě do pánvičky dáme celou konzervu drobně pokrájených rajčat, smetanu ke šlehání a orestovaná prsa. Necháme 15 minut na mírném ohni probublávat.
  • Jako přílohu doporučuji rýži, kterou si můžeme dát zatím vařit nebo naan chléb. Na konci budeme určitě dosolovat a pepřit. Hotové jídlo by se mělo zdobit koriandrem, ale já mám raději českou petrželku.

śauq se khāie znamená dobrou chuť

Napsat komentář