Tak tohle jídlo nejde si neoblíbit. Když jsem pracovala v Londýně jedna z mých mnoha prací byla také „servírka“ v indické restauraci Mala Restaurant. Práce tam mě moc bavila a jeden z hlavních důvodů bylo právě jejich jídlo. Každý večer jsem se těšila na konec šichty a výbornou večeři na účet podniku. Není divu, že sem tam přibrala několik kilo a vrátila se do ČR pěkně kyprá. Nicméně tenhle recept mi ty časy připomenul a patří mezi mé oblíbené.
Věřím, že i vy si ho zařadíte do jídelníčku, který obohatí svojí pestrostí. Ale upozorňuji, že pro jeho jedinečnou chuť je důležité zachovat všechno koření. Zejména římský kmín, který je pro indickou kuchyni specifický. Má i zdravé účinky pro tělo jako je nadýmání, plynatost, zažívací potíže. Zlepší prokrvení a chuť k jídlu. A co na tento recept pro 4 lidi budeme vlastně potřebovat:
- 500 gramů kuřecích prsou,
- 2 lžičky kurkumy,
- 1 kus cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžičky zázvoru (může být i sušený),
- 2 lžičky římského kmínu,
- 1 lžíce koření garam masala (také velmi důležité),
- 1/2 lžičky skořice,
- 4 lžíce másla,
- 400 gramů plechovky loupaných rajčat,
- 200 ml smetany ke šlehání,
- sůl, pepř podle chuti.
Postup přípravy:
- kuřecí prsa nakrájíme na proužky cca 1×2 cm. Okořeníme 1 lžičku kurkumy, solí, pepřem, promícháme a necháme odpočinout.
- Mezitím si nakrájíme na kostičky cibuli a prolisujeme česnek. Přendáme do mističky, kam přidáme zázvor, římský kmín, garam masalu, skořici a druhou lžičku kurkumy.
- Na pánvi si rozehřejeme 2 lžíce másla a zprudka na něm orestujeme kuřecí prsa. Hotová prsíčka vrátíme zpátky do misky.
- Na pánev dáme opět 2 lžíce másla a po rozpuštění tam vysypeme mističku s cibulí, česnekem a kořením. Stále mícháme, dokud se nám koření nerozvoní po kuchyni.
- V poslední řadě do pánvičky dáme celou konzervu drobně pokrájených rajčat, smetanu ke šlehání a orestovaná prsa. Necháme 15 minut na mírném ohni probublávat.
- Jako přílohu doporučuji rýži, kterou si můžeme dát zatím vařit nebo naan chléb. Na konci budeme určitě dosolovat a pepřit. Hotové jídlo by se mělo zdobit koriandrem, ale já mám raději českou petrželku.
śauq se khāie znamená dobrou chuť