Právě si prohlížíte Italské rizoto

Italské rizoto

Už jsem to na sebe několikrát práskla. Mezi mé nejoblíbenější kuchyně patří právě ta italská. Pravděpodobně to bude její lehkostí a chutí. A i to podle mého o Itálii dost vypovídá. Sluníčko, moře, odpolední siesty, které určitě neslouží k vaření. Stačí pár surovin a za chvíli vykouzlíte výborné jídlo třeba k večeři a vínu.

No a my na rizoto pro 2 osoby budeme potřebovat:

  • 2 lžíce másla,
  • 1 cibule,
  • 200 gramů rýže,
  • 0,5 litru zel. vývaru,
  • 0,2 litru bílého vína,
  • 0,2 litru smetany ke šlehání
  • 300 gramů žampionů,
  • 1/2 citrónu,
  • 2 hrsti rukoly.

Postup: na 1 lžíci másla si lehce osmahneme nakrájenou cibulku. Poté k ní přisypeme rýži, kterou také krátce opražíme. Přilijeme vývar spolu s vínem a promícháme. Necháme probublávat bez pokličky a čekáme, dokud se nám nevypaří všechna voda. Je možné, že bude i potřeba vodu přilít, záleží na tom, dokud se nám rýže neuvaří.

Mezi tím si na druhé lžíci másla opečeme očištěné žampiony. Pokud máme mini žampiony není potřeba nakrájet. Ihned po vložení na pánev je zakápneme vymačkanou šťávou z citrónu a osolíme podle chuti. Žampiony děláme, dokud nemají krásnou zlatohnědou barvu.

Potom, co se nám už uvařila rýže vlijeme smetanu, promícháme a necháme krátce projít varem. Rizoto by mělo zůstat krémové. Opět podle chuti dosolíme a můžeme servírovat. Nejprve si dáme na talíř rizoto, potom hrst rukoly a na závěr posypeme žampiony.

Napsat komentář