S těhotenstvím si už musí dát žena pozor co jí, ale většinou stačí vyřadit syrové maso a ryby. No jo, ale při kojení a hlavně v prvních měsících už to není žádná sranda. Některé maminky jsou jenom o chlebu a o vodě, ale to je extrém a stejně ty miminka prdí, protože nemají prostě vyvinuté trávicí ústrojí. Já jsem to vzala také celkem vážně a vyřadila jsem všechny prdící potraviny a tím pádem mi nezbylo, než si všechny recepty přizpůsobit. Na internetu jsem moc receptů pro kojící matky nenašla, a tak jsem začala sama tvořit.
Jedním z prvních a velmi jednoduchých a chutných je makrela s kuskusem. Všude se totiž dočtete, že je velmi vhodné do jídelníčku zařadit ryby a právě makrela je podle mě nejdostupnější, má vysoký obsah vápníku, který je velmi důležitý a zároveň zajišťuje pocit sytosti, a tak se s ní i hubne. No a to nejlepší je, že tato příprava je rychlá, snadná a strašně chutná.
Na dvě porce je potřeba:
- 1 uzená makrela,
- 150 gramů kuskusu,
- 1 cuketa,
- 1 lilek,
- 1 mrkev,
- 1 plechovka loupaných rajčat (nebo 4 celá rajčata),
- 0,5 l vroucí vody.
- 1 lžíce másla,
- 1 lžička sušené bazalky, oregána, rozmarýnu,
- na posypání chia semínka.
Postup:
- očistíme si zeleninu – cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky, lilek nakrájíme na centimetrová kolečka, která posolíme a necháme vypotit, po té kuchyňskou utěrkou vysušíme a nakrájíme také na kostičky, mrkev oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, pokud máme celá rajčat na krájíme na kostičky.
- Máslo nejlépe ve WOK pánvi rozpustíme a přidáme mrkev, kterou krátce orestujeme. Následně přidáme kuskus a po minutě cuketu a lilek a opět orestujeme. Asi po dvou minutách přihodíme rajčata a zalijeme vodou.
- Nakonec tam vložíme bylinky a čekáme, dokud se voda nevypaří a kuskus neudělá. (Pokud je potřeba přilíváme vodu.)
- Servírujeme s kousky makrely a chia semínky.
Nechte si čvachtat!!