Myslím, že jsem poznala kousek světa a ochutnala několik cizích kuchyní. A v jistém slova smyslu, jsem v sobě objevila vlastence pro naší krásnou republiku. Zatím se k mému srdci dokázala nejblíže přiblížit Itálie. Nejenom svojí atmosférou ale i kuchyní.
Když potřebuji uvařit něco rychlého, jednoduchého a dobrého, špagety nebo pizza jsou mezi prvními možnostmi, co mě napadne. Ale dneska posílám recept na něco degustačnějšího a krapet složitějšího.
Jestli máte chuť na vůni Itálie nebo jenom chcete udělat romantickou večeři při svíčkách doma a chcete, aby to bylo trošku speciálnější než je pizza, posílám recept na super lasagne.
A TAKOVÝ MALÝ BONUS, JE VE DVOU VARIANTÁCH I PRO VEGETARIÁNY!!
Pro masožrouty:
Boloňská omáčka:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 500 gramů mletého vepřového nebo hovězího masa
- 500 gramů rajčat (já dávám plechovku loupaných a zbytek čerstvých)
- 1/2 deci červeného vína
- sůl, pepř
- 1 lžíce bazalky, 1/2 lžíce oregána, 1/2 lžíce majoránky
Cibulku a česnek si nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso, po zhnědnutí přisypeme rajčata a zbylé ingredience. Necháme cca 25 minut na mírném ohni probublávat. Těsně před vypnutím dochutíme, podle potřeby.
Bešamelová omáčka:
- 50 gramů másla
- 50 gramů hladké mouky
- 600 ml mléka
- 125 gramů tvrdého sýra (čedar, eidam)
- půlka lžičky muškátového oříšku
Na mírném ohni rozpustíme máslo, vmícháme mouku, minutku ji smažíme. Potom vlijeme mléko, přivedeme k varu a necháme chvilku probublávat. Plamen vypneme a vmícháme sýr + muškátový oříšek. Vše provádíme za stálého míchání
Lasagne:
Zde se liší akorát boloňská omáčka, kde místo 500 gramů masa, dáme 500 gramů kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) , můžeme přidat například i cuketu, papriku. Já si tam dávám zeleninu v poměru mé chuti.
NECHTE SI CHUTNAT 🍕🍴