Právě si prohlížíte Lasagne z Itálie

Lasagne z Itálie

Myslím, že jsem poznala kousek světa a ochutnala několik cizích kuchyní. A v jistém slova smyslu, jsem v sobě objevila vlastence pro naší krásnou republiku. Zatím se k mému srdci dokázala nejblíže přiblížit Itálie. Nejenom svojí atmosférou ale i kuchyní.

Když potřebuji uvařit něco rychlého, jednoduchého a dobrého, špagety nebo pizza jsou mezi prvními možnostmi, co mě napadne. Ale dneska posílám recept na něco degustačnějšího a krapet složitějšího.

Jestli máte chuť na vůni Itálie nebo jenom chcete udělat romantickou večeři při svíčkách doma a chcete, aby to bylo trošku speciálnější než je pizza, posílám recept na super lasagne.

A TAKOVÝ MALÝ BONUS, JE VE DVOU VARIANTÁCH I PRO VEGETARIÁNY!!

Pro masožrouty:

Boloňská omáčka:
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 500 gramů mletého vepřového nebo hovězího masa
  • 500 gramů rajčat (já dávám plechovku loupaných a zbytek čerstvých)
  • 1/2 deci červeného vína
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce bazalky, 1/2 lžíce oregána, 1/2 lžíce majoránky

Cibulku a česnek si nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso, po zhnědnutí přisypeme rajčata a zbylé ingredience. Necháme cca 25 minut na mírném ohni probublávat. Těsně před vypnutím dochutíme, podle potřeby.

Bešamelová omáčka:
  • 50 gramů másla
  • 50 gramů hladké mouky
  • 600 ml mléka
  • 125 gramů tvrdého sýra (čedar, eidam)
  • půlka lžičky muškátového oříšku

Na mírném ohni rozpustíme máslo, vmícháme mouku, minutku ji smažíme. Potom vlijeme mléko, přivedeme k varu a necháme chvilku probublávat. Plamen vypneme a vmícháme sýr + muškátový oříšek. Vše provádíme za stálého míchání

Lasagne:
Potřebujeme 8 dílků lasagní. Vrstvit začínáme boloňskou omáčkou, bešamelovou a až potom lasagne vkládáme vedle sebe, neměli by se překrývat. Proces opakujeme, jako poslední je vrstva bešamelové omáčky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut, dokud horní vrstva lehce nezhnědne.
Pro vegetariány:

Zde se liší akorát boloňská omáčka, kde místo 500 gramů masa, dáme 500 gramů kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) , můžeme přidat například i cuketu, papriku. Já si tam dávám zeleninu v poměru mé chuti.

NECHTE SI CHUTNAT 🍕🍴

 

Napsat komentář