Právě si prohlížíte Mravné hřešení/mrkvový dort

Mravné hřešení/mrkvový dort

Možná asi jako většina z vás, od malička jsem ujížděla na sladkém. Zdravá strava ve smyslu ovoce a zelenina mi moc nešmakovala. Nejlepší bylo to, co bylo super sladké, takže narvané chemickými sladidly. No naštěstí jsem byla akční dítě, takže jsem to vyběhala, teda až potom, co už jsem uměla chodit, před tím to žádná sláva nebyla a moje přezdívka byla mišelínek (podle toho bílého maskota z pneumatik),

A nyní, když už jsem velká a nejsem tak akční, dobře, dobře, spíše ne/akční, vím, že je potřeba to vyvážit, a tak jsem vděčná za každý kompromis. A když může být mlsání zdravé, tak do toho rozhodně jdu, jestli teda může být někdy zdravé.
Od ségry jsem si vyžádala recept na luxusní mrkvový dort. A jak jsem psala včera, příprava to nebyla jednoduchá. Nicméně chuťová očekávání byla naplněná a nemuseli jsme se během těch pár hodin stát odborníky na pečení. Když budete chtít zazářit nebo někoho překvapit, posílám recept, i s dodatky co nedělat. My už to totiž otestovali za vás.

Recept na mrkvový dort:

1 hrnek = 250 ml
těsto:
  • 4 hrnky jemně nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek celozrnné mouky, 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek jemně nasekaných vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • 1 hrnek cukru (může být krystal i třtinový)
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžičku skořice

Ušlehat vejce s olejem + cukrem, postupně přidávat zbylé ingredience, mrkev a ořechy vmíchat naposledy. V troubě péct na 180 stupňů 30 minut (Nevím co máme za troubu ale pekli jsme to hodinu).

krém:
  • 2 kelímky mascarpone (dohromady 500 gramů)
  • 125 gramů změklého másle
  • 1 kelímek hustší zakysané smetany 30%
  • 2 lžíce medu
  • citrónová kůra

Máslo ušlehat s medem a potom vmíchat mascarpone se smetanou a citrónovou kůrou.

Korpus nechat zchladnout a doporučuji rozdělit na tři díly, vymazat je krémem a zbytek nahoru.

 

Napsat komentář