Možná asi jako většina z vás, od malička jsem ujížděla na sladkém. Zdravá strava ve smyslu ovoce a zelenina mi moc nešmakovala. Nejlepší bylo to, co bylo super sladké, takže narvané chemickými sladidly. No naštěstí jsem byla akční dítě, takže jsem to vyběhala, teda až potom, co už jsem uměla chodit, před tím to žádná sláva nebyla a moje přezdívka byla mišelínek (podle toho bílého maskota z pneumatik),
Recept na mrkvový dort:
těsto:
- 4 hrnky jemně nastrouhané mrkve
- 1 hrnek celozrnné mouky, 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek jemně nasekaných vlašských ořechů
- 4 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody
- 1 hrnek cukru (může být krystal i třtinový)
- 1 lžičku vanilkového cukru
- 1 lžičku skořice
Ušlehat vejce s olejem + cukrem, postupně přidávat zbylé ingredience, mrkev a ořechy vmíchat naposledy. V troubě péct na 180 stupňů 30 minut (Nevím co máme za troubu ale pekli jsme to hodinu).
krém:
- 2 kelímky mascarpone (dohromady 500 gramů)
- 125 gramů změklého másle
- 1 kelímek hustší zakysané smetany 30%
- 2 lžíce medu
- citrónová kůra
Máslo ušlehat s medem a potom vmíchat mascarpone se smetanou a citrónovou kůrou.
Korpus nechat zchladnout a doporučuji rozdělit na tři díly, vymazat je krémem a zbytek nahoru.