Vím, že to tvrdím o všech receptech, ale tenhle koláč je prostě fantastický. Má všechno! Je sladký, ale zároveň nakyslý, právě díky té rebarboře, která je mimochodem výborná na vitalitu a podle čínské medicíny je označována za pokrm lásky. Koláč je dále vláčný, ale díky drobence i křupavý. A co více od dezertu chtít, takže i když je příprava o trošku náročnější, rozhodně se to vyplatí a sklidíte hromadu chvály.
Na těsto je potřeba:
- 150 gramů polohrubé mouky,
- 50 gramů hladké mouky,
- 70 gramů třtinového cukru,
- 100 gramů povoleného másla,
- 30 ml vody,
- špetka soli.
Na směs:
- 700 gramů očištěné a na kostička nakrájené rebarbory,
- 5 lžic třtinového cukru,
- 1 lžíce sušeného zázvoru,
- 1 lžička skořice,
- 1 lžička rumové esence.
Na přeliv:
- 200 gramů smetany ke šlehání,
- 3 vejce,
- 2 vanilkové cukry,
- 2 lžíce třtinového cukru.
Na drobenku:
- 150 gramů polohrubé mouky,
- 150 gramů třtinového cukru,
- 80 gramů másla.
Postup:
- nejprve si uděláme těsto, kde všechny přísady zpracujeme dohromady, dokud se nám krásně nespojí. Po té ho vložíme vyválené do formy a necháme 1-2 cm vysoké okraje. Dáme péct do předehřáté trouby na 160 stupňů asi 15 minut. Záleží na troubě.
- Směs začneme tím, že si na pánvičku na sypeme rovnoměrně třtinový cukr a zasypeme to zázvorem. Jakmile se cukr rozpustí vsypeme rebarboru, skořici a vlijeme lžičku rumové esence. Za občasného míchání vaříme cca 5 minut, aby nám vznikla lehce provařená kompaktní směs.
- Přeliv je připravený raz dva. V hrnečku si ušleháme všechny ingredience, aby se opět propojily.
- Korpus by měl být mezitím už předpečený (tím myslím zatuhlý, ale ještě nemá zlatavou barvu). Pokud to tak máme, přelijeme na něj nejprve rebarborovou směs a pak zalijeme šlehačkovým přelivem a opět vložíme do trouby. Pečeme dalších cca 15 minut, dokud nám přeliv nahoře také nezatuhne.
- V posledním kroku připravíme drobenku, kde také vše rukou promačkáváme, dokud nevznikne drobenka, kterou nakonec vsypeme na zatuhlý koláč a naposledy vložíme do trouby, kde už čekáme na zlatavou barvu drobenky.
A teď už si můžete vychutnat jeho neodolatelnou chuť s hrníčkem kávy nebo mléka.
